Wat is cupping? Werkt het?

Wat is cupping? Werkt het?

March 2, 2023 0 By admin

Tijdens een cupping-sessie plaatst een behandelaar ronde cups direct op uw huid. De beker wordt ofwel eerst verwarmd met vuur of handmatig gepompt om een zuigkracht te creëren. De cups blijven vervolgens enkele minuten op uw huid zitten.

Cupping werd onderdeel van het reguliere gesprek, toen een zwemmer opdook om te concurreren met ronde kneuzingen op zijn rug.

En hoewel het de laatste tijd enorm populair is geworden, bestaat cupping al duizenden jaren en vindt zijn oorsprong in de oude geneeskunde. Hijama Amsterdam is gedocumenteerd in een van de oudste medische leerboeken ter wereld.

Cupping is zeker geen nieuwe gediplomeerde acupuncturist bij Integrative Health, die cupping-therapie aanbiedt in haar praktijk.

“In de oudheid werd het gebruikt voor longaandoeningen zoals bronchitis en longontsteking.”

Het gebruik van cupping is geëvolueerd en tegenwoordig wordt het veel gebruikt voor pijnverlichting en musculoskeletale verwondingen, zoals verrekkingen, verstuikingen, rugletsels en ontstekingen.

Hoe werkt het?

Er wordt aangenomen dat de zuigkracht die door de cup wordt gecreëerd, de bloedstroom stimuleert – en deze verhoogde circulatie kan genezing bevorderen en pijn verminderen.

De belangrijkste bijwerkingen van cupping zijn blauwe plekken en huidirritatie. Beide zouden binnen 7-10 dagen vanzelf moeten genezen. Er is ook een klein risico op infectie. Na een sessie kan de therapeut u naar huis sturen met een antibiotische zalf en verband om dit risico te verminderen.

Wat zegt de wetenschap?

Er is enig onderzoek geweest dat suggereert dat cupping voordelen heeft als het gaat om pijnverlichting, maar de onderzoeken worden over het algemeen als van lage kwaliteit beschouwd. Meer studies zijn nodig om de gezondheidseffecten van de therapie afdoende te begrijpen.

Voor de meeste patiënten is cupping veilig om te proberen en kan het een bestaand behandelplan aanvullen. Zoals bij alle therapieën, is het belangrijk om een professional te raadplegen die de juiste opleiding en vergunning heeft. En voordat u een nieuw medisch programma probeert, moet u uw arts raadplegen.